Rekruteerder

Verbeter je interviewtechnieken als rekruteerder

Inleiding

Als rekruteerder speel je een cruciale rol bij het selecteren van de juiste kandidaten voor een functie. Een effectieve manier om de geschiktheid van een kandidaat te beoordelen, is door middel van een goed gestructureerd en goed uitgevoerd sollicitatiegesprek. In dit artikel delen we enkele tips en technieken die je kunnen helpen je interviewvaardigheden als rekruteerder te verbeteren.

1. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol interview. Zorg ervoor dat je de functiebeschrijving en de vereisten grondig begrijpt voordat je het gesprek voert. Neem de tijd om het cv en de sollicitatiebrief van de kandidaat goed door te nemen. Maak een lijst van relevante vragen die je wilt stellen en denk na over de gewenste antwoorden. Door goed voorbereid te zijn, kun je gerichte vragen stellen en een betere beoordeling maken van de vaardigheden en geschiktheid van de kandidaat.

2. Stel de juiste vragen

Het stellen van de juiste vragen is cruciaal om de juiste informatie te verkrijgen en een goed inzicht te krijgen in de kandidaat. Stel open vragen die de kandidaat stimuleren om uitgebreide antwoorden te geven. Focus op gedragsgerichte vragen die de kandidaat vragen om concrete voorbeelden te geven van situaties uit het verleden. Dit geeft je inzicht in de ervaring en competenties van de kandidaat. Wees ook bereid om door te vragen om dieper in te gaan op bepaalde antwoorden en meer details te verkrijgen.

3. Luister actief

Actief luisteren is een belangrijke vaardigheid tijdens een interview. Geef de kandidaat je volledige aandacht en laat merken dat je geïnteresseerd bent in wat ze te zeggen hebben. Onderbreek de kandidaat niet en zorg ervoor dat je hun antwoorden volledig begrijpt voordat je verder gaat. Maak notities tijdens het interview om belangrijke informatie te kunnen terugvinden. Door actief te luisteren, kun je een betere beoordeling maken en de juiste vragen stellen op basis van wat de kandidaat heeft gezegd.

4. Let op non-verbale communicatie

Naast wat er gezegd wordt, is non-verbale communicatie ook belangrijk tijdens een interview. Let op de lichaamstaal van de kandidaat, zoals oogcontact, houding en gebaren. Dit kan je waardevolle inzichten geven over het comfortniveau, de oprechtheid en het zelfvertrouwen van de kandidaat. Wees je er echter van bewust dat non-verbale signalen subjectief kunnen zijn en niet altijd een volledig beeld geven. Gebruik ze als aanvulling op de verbale communicatie en andere beoordelingsmethoden.

5. Evalueer objectief

Het is belangrijk om objectief te blijven tijdens het interviewproces. Stel de kandidaat beoordelingscriteria en weeg hun antwoorden af tegen deze criteria. Zorg ervoor dat je consistent bent in je beoordeling en dezelfde normen hanteert voor alle kandidaten. Maak aantekeningen tijdens het interview en beoordeel de kandidaten aan het einde van het proces op basis van de verzamelde informatie. Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen bij het selecteren van de juiste kandidaat.

6. Geef constructieve feedback

Na het interview is het belangrijk om constructieve feedback te geven aan de kandidaat, ongeacht of ze zijn geselecteerd of niet. Geef specifieke voorbeelden van sterke punten en aandachtsgebieden in hun antwoorden. Dit helpt hen bij hun persoonlijke ontwikkeling en kan hen in de toekomst beter voorbereiden op sollicitatiegesprekken. Wees eerlijk en respectvol in je feedback en geef indien mogelijk suggesties voor verbetering.

Conclusie

Het verbeteren van je interviewtechnieken als rekruteerder is een voortdurend proces dat tijd en oefening vereist. Bereid je goed voor, stel de juiste vragen, luister actief, let op non-verbale communicatie, evalueer objectief en geef constructieve feedback. Door deze technieken toe te passen, kun je effectievere en succesvollere interviews voeren, waardoor je betere beslissingen kunt nemen bij het selecteren van kandidaten.