Je eerste loon, wat mag je verwachten?

Je eerste loon, wat mag je verwachten?

Het is zover, je hebt je diploma op zak en bent klaar voor je eerste job. Spannend!

Je solliciteert actief en staat te springen om ergens op te starten. Al blijf je zitten met één vraag: hoe ziet mijn toekomstig loon eruit?  

MetiSelect geeft je graag een zicht op wat realistische verwachtingen zijn voor een eerste loon en waar je rekening mee dient te houden.

Het gemiddelde brutoloon van een jobstarter

Er zijn verschillende redenen om een duidelijk zicht te hebben over wat je kan verdienen als starter. In eerste instantie stelt die kennis jou in staat om een duidelijk en onderbouwd antwoord te bieden op de vraag van de recruiter rond jouw loonsverwachtingen. Daarnaast zal je vermijden dat je teleurgesteld wordt omwille van mogelijks onrealistische verwachtingen rond het brutoloon van een starter.  

Een gemiddeld startersloon voor schoolverlaters ligt tussen de 2000 en 2400 euro bruto per maand, hoger mikken zal je weinig resultaat brengen. Waarom niet, vraag je? Omdat je nog veel te bewijzen hebt als jobstarter en vele bedrijven denken onder het motto: ‘loon naar werken’, wat uiteindelijk een zeer logisch denken is.

Interessant om weten is dat ook de regio, de grootte van het bedrijf, de aard van de job, de sector en je talenkennis een invloed hebben op het brutoloon. Wil je hier meer informatie over, dan helpt MetiSelect jou graag verder! Bel ons en onze consultants geven jou de nodige raad.

Naast het loon, de extralegale voordelen

Een brutoloon is belangrijk en je moet uiteraard voldoende verloond worden, maar wist je dat er ook enorm veel extralegale voordelen binnen een verloningspakket opgenomen kunnen worden? Dit is afhankelijk per bedrijf, dus vraag hier zeker over door wanneer het loon besproken wordt.

Wat zijn dan de extra vergoedingen? In vele gevallen spreken we over maaltijdcheques, hospitalisatie- en groepsverzekering, ecocheques, extralegale vakantiedagen.  

Daarnaast bieden bedrijven graag flexibiliteit aan hun medewerkers, vandaar dat een laptop, smartphone een gsm-abonnement vaak ook standaard deel uitmaken van het pakket.  Klassiek het woon-werkverkeer vergoeden behoort zo goed als tot het verleden, bedrijven bieden graag alternatieve mobiliteitsvoordelen aan, zoals bv. een leasefiets, treinabonnement, bedrijfswagen… dat alles om het comfort van de werknemer te verhogen en hen alle mogelijkheden te bieden om op een veilige manier op de werkplek te raken.  

Niet te vergeten zijn de eindejaarspremie, cadeaucheques, eventuele bonussen, netto onkostenvergoeding, mogelijkheid tot thuiswerken… het zijn er een hele hoop, die voordelen!

En die zijn voordelig voor zowel de werkgever, als voor jou, de werknemer. Het is namelijk zo dat je lagere tot geen belastingen betaalt op dit soort voordelen.  

Goed om weten

Naast het gebruik van deze extra voordelen, heb je er lage of geen kosten aan, denk bv. aan een bedrijfswagen. Koop je zelf een wagen aan, dan dien je in te staan voor verzekeringen, brandstof, groot en klein onderhoud, wegentaks,… dat loopt al heel snel op tot duizenden euro’s per jaar! Bij een bedrijfswagen heb je die kosten niet en kan je die duizenden uitgespaarde euro’s gebruiken om op reis te gaan (of een huis te kopen).

Een loon van 2000 euro bruto, aangevuld met vele extralegale voordelen, wordt al gauw een pakket 4000 euro bruto. Omdat je met 2000 euro bruto in een ‘lagere loonschaal’ valt, houd je daar bovendien netto meer van over. Staar je dus niet blind op dat getal en bekijk het totaalpakket.  

Om af te sluiten

Met bovenstaande informatie ben je klaar om op een nog meer ondernemende manier te gaan solliciteren. Rekening houden met de voordelen die bovenop het brutoloon komen, zal je uiteindelijk met een nog bredere glimlach op de werkvloer laten verschijnen. MetiSelect wenst je alle succes toe met je opstart!

Relevante artikels