Twijfel en onzekerheid op de werkvloer

Twijfel en onzekerheid op de werkvloer

Ken je dat gevoel? Je krijgt een nieuw project en je begint plots te twijfelen of er wel goed aan gedaan werd om dit aan jou te geven, want… kan jij dit wel? Heb jij wel de nodige competenties? Ga je die deadlines wel kunnen respecteren? En ga zo maar door.

Onzekerheden en twijfels, ze kunnen onverwachts en uit het niets opspringen.

Het zijn vieze, kleine beestjes… al voelen ze vaak als grote, angstaanjagende beren aan. We komen ze niet graag tegen en toch zitten ze in éénieder van ons. Ze beheersen en beïnvloeden ons gedrag.

Wat kan je doen wanneer je onzekerheden de kop opsteken?

Je bent niet de enige

Hoewel het soms zo kan lijken zijn je collega’s ongetwijfeld niet altijd even zeker van wat ze aan het doen zijn en of het überhaupt goed is wat ze doen. Jezelf met anderen vergelijken is een ‘big no-no’.

Iedereen heeft wel iets waarover die onzeker is of kan zijn. De kunst hier is vooral gaan onderzoeken welke jouw onzekerheden zijn en hoe je hiermee aan de slag kan.

Wees ook zeker niet bang om hulp te vragen aan de personen die jou omringen.

Talent

Jouw talenten al in kaart gebracht? Indien niet, dan raden we jou echt aan om deze te achterhalen. Hoe je dit doet kan je in dit mooie artikel terugvinden.

Maak eens een persoonlijke SWOT-analyse: ontdek zo jouw sterktes en zwaktes en merk hoe deze een invloed hebben op de uitvoering van je werk.

Met de resultaten kan je een goede inschatting maken van de haalbaarheid van jouw doelstellingen en krijg je een beeld van de blokkades die je op de weg naar je doel zal ondervinden.

Een voorbeeld:

Jouw leidinggevende vertrouwt jou de opmaak van een heel belangrijk klantendossier toe. Je zal aanwezig moeten zijn tijdens de verschillende intensieve meetings en er wordt jou gevraagd om tijdens die vergaderingen notulen te nemen en nadien het verslag te verwerken in een PowerPoint, om deze dan te presenteren aan het Management team.

Breekt het angstzweet je al uit? Geen nood!

Er is een reden waarom jouw manager deze taak aan jou geeft: hij/zij gelooft namelijk dat jij dit aankan. Ga eens na waar jouw sterke punten en talenten liggen binnen dit project.

Denk aan: nauwkeurigheid, correct taalgebruik, vlotte pen, gevoel voor verantwoordelijkheid en creativiteit.

Twijfel jij echter of je de deadlines gaat kunnen respecteren omdat jouw timemanagement een heikel punt is (dit is jouw blokkade op de weg)? Ga dan eens na hoe je de taken kan opdelen in kleinere stukken. Hou de absolute deadline zeker in het oog en ga tussentijdse deadlines inbouwen.

Betrek jouw leidinggevende in die tussentijdse deadlines en voorzie een feedbackmoment, dit zal bij jou een extra push geven om het werk ook effectief uit te voeren en geen aandacht te schenken aan – op dat moment – minder belangrijke taken.

En ja, het zal dan wel meer dan eens voorkomen dat je “neen” zal moeten zeggen tegen een collega die jou vraagt om een bijkomende taak uit te voeren.

Onduidelijkheden uit de weg ruimen

Twijfels en onzekerheden kunnen ontstaan uit onduidelijke verwachtingen van leidinggevende of collega’s. Je krijgt een project toegewezen, maar de uitleg en de verwachtingen zijn volgens jou één grijze zone? Blijf dan niet zitten met je vragen, maar stap dan op de persoon die jou antwoord kan bieden af.

Laat van jezelf horen. Wat je niet zegt, kan de ander niet weten, ze zijn namelijk niet helderziend. Maak je behoefte duidelijk door ze uit te spreken.

Voor de ene persoon volstaat het om weinig informatie te krijgen rond een taak, voor de andere is het nodig om een heel duidelijk afgelijnd dossier mee te krijgen. Geef aan wat jíj nodig hebt, daar is niets verkeerd mee. Het zal je zelfvertrouwen alleen maar laten groeien én je bovendien helpen om het project op een correcte manier af te ronden.

Vraag om hulp

We gaven het eerder in dit artikel al aan: aarzel niet om hulp in te schakelen in gevallen van twijfel en onzekerheid. Hetzij een collega, je leidinggevende of zelfs een (externe) coach. Zij kunnen jou meer inzicht geven hoe je bepaalde taken kan aanpakken, hoe je blokkades kan tackelen en hoe je die sterktes kan inzetten, waardoor je twijfels zullen smelten als sneeuw voor de zon.

Luister naar jezelf

Heb je al eens actief naar jezelf geluisterd? Die interne criticus, is die fel aanwezig? Moedig je jezelf vaak aan of ga je jezelf en je kunnen eerder afkraken?

Hoe je tegen jezelf praat heeft een sterk effect op jouw gemoedstoestand. Ga je constant negatieve woorden gebruiken, dan kan je al raden dat dit weinig positief resultaat met zich mee zal brengen. Dit zal in the end een effect hebben op het uitvoeren van je taken.

Dus wanneer je gaat twijfelen over je capaciteiten en je voelt de blokkade al aankomen, neem dan eens even de tijd om je eigen cheerleader te zijn!

Neem verantwoordelijkheid

Door niet bij de pakken te blijven zitten en actief aan de slag te gaan met je onzekerheden neem je verantwoordelijkheid. Good for you! Je mag zeker en vast trots zijn op jezelf.

Het aanpakken van twijfels en onzekerheden zal met vallen en opstaan zijn, maar weet dat het niet onoverkomelijk is. Door al bewust te worden van je eigen blokkades ben je al een heel eind! Pak ze vast en koppel er acties aan om op die manier je doelstellingen te behalen en te groeien in je zelfvertrouwen.

Zorg voor jezelf

Je hebt het ongetwijfeld al eens meegemaakt: een ‘bad hair day’ of 8 uur moeten rondlopen in een broek die eigenlijk helemaal niet bij jouw persoonlijkheid past of eentje die te klein is... heel de dag heeft dat een effect gehad op je humeur en welbevinden.

Dit is dus het bewijs dat goed gekleed voor de dag komen en uiterlijk verzorgd zijn een effect hebben op hoe je jezelf gaat voelen. Leg je kleding een dag op voorhand alvast klaar, dan heb je in de ochtend geen keuzestress (efficiëntie ten top!)

Doe daarnaast aan lichaamsbeweging. Sporten of wandelen maken de ‘happy hormones’ in je lichaam los. Ze zorgen voor meer energie, minder stress en meer zelfzekerheid. Even de benen strekken tijdens de lunchpauze klinkt meteen aanlokkelijk.

Gezond eten is eveneens een onderdeel van zelfzorg. De broodjes en cup cakes lonken dagelijks en al zijn ze lekker, junkfood heeft geen gunstig effect op je welzijn. Kies vaker voor voeding die gezond voor je is, zoals groenten, fruit en noten.

Vier je successen

De dag zonder kleerscheuren doorgekomen? Je twijfels snel kunnen herkennen en onmiddellijk actie rond genomen?

Top! Vier dat succes! Hoe klein ook, je mag jezelf absoluut een schouderklopje geven.

Kan je met bovenstaande tips jouw schrikwekkende beren omvormen in knuffelbare teddyberen? We zijn alvast overtuigd van wel.

Een wijze tip die we jou nog willen meegeven: wees bewust van je onzekerheden en ga er actief mee aan de slag, maar vooral onderschat jezelf niet, you can do it!

Relevante artikels