Omgaan met afwijzing na sollicitatie

Omgaan met afwijzing na sollicitatie

Je kent ze wel, de mails met ‘jouw dossier zal niet verder opgenomen worden in de sollicitatieprocedure’, ‘andere kandidaten hebben meer ervaring’, ‘de job werd reeds ingevuld’ of ‘als je binnen de 2 weken geen nieuws hebt van ons, mag je je kandidatuur als niet weerhouden beschouwen’

Na een tijdrovend sollicitatieproces heb je de job niet gekregen. Het maakt wat los in jou en je blijft na zo’n afwijzing vaak met vragen zitten. Hoe ga je hier het best mee om?

1. Vat het niet persoonlijk op

Onthoud dat een afwijzing na kandidatuur, of dit nu vóór of na een kennismakingsgesprek is, nooit een aanval is op jouw persoon. Zie het als een puur zakelijk proces, het is geen oordeel over hoe leuk, grappig of intelligent jij bent.

Het is een antwoord op de vraag ‘kan ik hier komen werken?’. Het antwoord is neen en dat is ok. Smile and move on!

2. Zie het als een leermoment

Ben je wél op gesprek geweest, maar je hebt de functie niet kunnen bemachtigen? Maak hier dan een leermoment van. Probeer zeker de reden van afwijzing te achterhalen en wie weet krijg je nog goede tips mee om bij een volgend gesprek in te zetten.

Vragen die je zou kunnen stellen na een afwijzing:

• Wat waren punten waar ik tekort schoot?

• Kan ik iets verbeteren in mijn CV of sollicitatiebrief?

• Wat deed ik wél goed? Wat mag ik meer doen?

• Hoe kwam ik over tijdens het gesprek?

• Zijn er tips die ik kan krijgen voor een volgende sollicitatie?

3. Gebruik de feedback om jezelf te verbeteren

Heb je duidelijke feedback en ook enkele concrete tips verkregen? Doe daar dan ook effectief iets mee! Het kan je alleen maar sneller bij jouw droomjob brengen en het geeft jou ook nog eens een confidence boost, want je zal merken dat jouw harde werk zijn vruchten af zal werpen.

Stel je nieuwe strategie samen op basis van de informatie die je verkreeg van de recruiter en praat erover met je partner, beste vriend(in),… om zo nog sterker in je schoenen te staan bij het volgende sollicitatiegesprek.

4. Wees kritisch over jezelf

Niets of niemand houdt je tegen om je eigen praktijken onder de loep te nemen. Bekijk je CV en je motivatiebrief nog eens met een kritische blik.

Zijn deze documenten wel duidelijk genoeg? Zijn je motivatiebrieven gericht of zeer algemeen? Investeer wat meer van je tijd om gepersonaliseerde brieven en CV’s op te maken. Tips kan je hier terugvinden. Ook rond het correct opstellen van jouw LinkedIn-profiel kan je hier meer informatie terugvinden.

Heb je ook eens nagedacht over hoe jouw non-verbale communicatie overkomt? En what about jouw persoonlijke voorkomen, hoe is het daarmee gesteld? Het lijken details, maar hebben meer invloed op de persoon die jou ontmoet dan je zou denken!

5. Wat als je geen antwoord ontvangt?

Ontvang je na het versturen van je CV en motivatie geen antwoord? Aarzel dan niet om jouw mail opnieuw te sturen met de vraag voor een vervolg.

Zin om je stoute schoenen aan te trekken? Bel de recruiter of het bedrijf dan even op! Dit toont dat je gemotiveerd bent en dat je niet terugdeinst om het heft in eigen handen te nemen.

Tip: vermijd om de dag zelf al te bellen… dat heeft in vele gevallen een averechts effect. Wacht gerust een paar dagen af, meestal ben je niet de enige kandidaat die interesse heeft in de job.

6. Wees dankbaar en blijf altijd vriendelijk

Heb je na afwijzing duidelijke feedback gekregen? Laat het hier dan bij en accepteer dit. Wil je toch reageren, doe dat dan op een vriendelijke en gerichte manier. Blijf echter niet doordraven, want dit zal jou niet het gewenste effect opleveren. Sluit het gesprek vooral met een positieve noot af en bedank de recruiter of de hiring manager zeker voor de informatie die je verkregen hebt.

Geef ook aan dat je steeds bereikbaar bent voor andere opportuniteiten en hou de website van het bedrijf zelf in de gaten en solliciteer in de toekomst nog op vacatures die passen bij jouw verwachtingen en talenten. Zo blijf je ondernemend in jouw sollicitaties en toon je aan dat je echt interesse hebt in de organisatie.

Succes!

Relevante artikels