Je CV opmaken volgens de regels van de kunst: hoe ?

Je CV opmaken volgens de regels van de kunst: hoe ?

Je gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging, één van je eerste ‘taken’ is de opmaak van je Curriculum Vitae.

Geen idee wat de do’s en de don’ts zijn? Of je er al dan niet een foto bijvoegt? Welke lay-out te gebruiken?

Laten we antwoord bieden op jouw vragen!

1. You never get a second chance to make a first impression

Ok, we vallen meteen met de deur in huis, maar het klopt! De recruiter krijgt jouw CV als eerste in handen, dus ‘it better be a good one’.

Zorg ervoor dat je CV snel en goed leesbaar is: gebruik een duidelijke lay-out en vermijd het gebruik van meer dan 3 kleuren.

Laat ook lettertypes met veel toeters en bellen achterwege, kies voor een Calibri, Helvetica of Trebuchet MS.

Zet bovenaan zeker enkele basisgegevens zoals je naam, woonplaats en contactgegevens.

Foto of geen foto? De meningen zijn verdeeld. Het is volledig aan jou om te bepalen of je al dan niet een foto toevoegt. Doe je dat, hou het dan zeker bij een professionele en discrete versie in de rechterbovenhoek van het document.

2. Show them what you got

Jouw ervaringen geef je op een chronologische volgorde weer. Dit betekent dat je meest recente werkervaring bovenaan staat, zo valt die meteen op. Doe hetzelfde met je eerdere werkervaringen, je opleidingen en andere activiteiten die interessant kunnen zijn.

Bij iedere ervaring en opleiding voeg je begin- en einddatum toe. Heb je je opleiding (nog) niet afgerond? Ben je nog werkzaam bij je werkgever? Geef dit dan ook duidelijk weer.

Ben je een periode niet-actief geweest? Een rondreis in Zuid-Amerika, je huis volledig verbouwd of een jaar enkel voor de kinderen gezorgd? Zet dit ook op je CV, laat geen gaten in je tijdlijn.

Wees transparant en eerlijk in je CV.

Pas afgestudeerd of nog geen eerste werkervaring? Maak dan gerust gebruik van je stage(s) en studentenjob(s). Leiding bij de scouts? Trainer bij het voetbal? Die ervaringen hebben zeker ook hun toegevoegde waarde!

3. En wat nog meer?

Uiteraard wil de recruiter je taken en verantwoordelijkheden kennen, lijst ze daarom op.

Maak gebruik van korte zinnen en bulletpoints om jouw takenpakket bij je vorige werkgever(s) samen te vatten.

Hou je CV kort, krachtig en gericht, maximaal 2 A4’tjes. Meer is niet nodig om iemand te overtuigen om jou te contacteren.

Voeg je een motivatiebrief toe? Lees dan hier hoe je deze het beste opmaakt.

4. Wie ben jij, los van de persoon die solliciteert voor een job?

Het lijkt overbodig om hobby’s op te sommen en toch geven wij jou de tip om deze toe te voegen aan je CV. Dit geeft namelijk een totaalbeeld van wie je bent en hoe je leefwereld eruit ziet.

Daarnaast kan het ook een aanknopingspunt zijn met de recruiter of de manager met wie je zal samenwerken. Wat als die ook in de squashclub van Leuven zit of al jarenlang pianolessen volgt bij de muziekacademie van Wuustwezel? Het zorgt meteen voor een extra klik.

5.Information overflow

Check! Je CV is klaar.

Na drie (of vijftien) keer je CV gecontroleerd te hebben denk je dat het volledig foutloos is… Is dat wel zo?

Laat iemand anders jouw CV zeker eens nalezen voordat je deze uitstuurt. Deze persoon kan de tekst met een frisse blik nalezen en zijn/haar mening met jou delen.

Wie spreek je hiervoor aan? Dat kunnen vrienden of familie zijn, maar je kan het ook vragen aan reruiters die je ontmoet of die je in je netwerk hebt zitten.

Daarnaast kan je tientallen voorbeelden online terugvinden. Hou wel rekening met de bovenvermelde tips. Keep it simple!

Relevante artikels